pisaukedah@gmail.com

sekiranya anda mahu berkongsi maklumat atau menyumbangkan artikel sila emailkan kepada Pisau Kedah.-Terima Kasih- pisaukedah@gmail.com

Catatan Popular

Rakan di blog

Friday, August 31, 2012

Panas !!! Senario Sebenar Sekiranya PAS Dan DAP Kuasai Parlimen
Penulis tertarik dengan tulisan Timbalan Editor akhbar Sinchew Daily yang bertarikh 28 Ogos 2012 mengenai senario PAS menguasai Parlimen dan memperkenalkan undang-undang Jenayah Islam (hudud).  

Dalam artikel tersebut, beliau membayangkan seperti berikut: 

Pada satu hari di bulan September 2014 (setelah PR memerintah), Hadi Awang akan usulkan hudud di dalam Parlimen. Maka, PAS pastinya menyokong, DAP membantah dan PKR berpecah dua. BN pula, UMNO akan menyokong dan menyebabkan MCA, Gerakan dan MIC keluar.

Lalu, di dalam undi Dewan Rakyat kemudiannya, PAS dan UMNO akan mendapat majoriti dua pertiga lalu Malaysia pun menjadi Negara Islam acuan PAS.

Apa yang dibayangkan beliau bukan mustahil. Tetapi, tiada jaminan yang ia akan terjadi sepertimana yang beliau bayangkan. Ada kemungkinan ia terjadi begini: 

Setelah PR memerintah, Anwar pun ditabalkan sebagai Perdana Menteri dan masing-masing Hadi Awang dan Lim Kit Siang menjadi Timbalan Perdana Menteri 1 dan 2. 

Pada suatu hari, Hadi Awang, setelah mendapat tekanan dari akar umbi PAS, mengusulkan hudud di dalam Parlimen. DAP pantas membantah menuduh PAS mengkhianati kerjasama PR. Anwar bangun menghalang Hadi bercakap kerana ternyata telah melanggar perjanjian PR.  Keadaan kecoh dengan pertikaman lidah di antara ketiga-tiga parti, adegan membaling kerusi dan bertumbuk terjadi sehingga memaksa sidang ditangguhkan. 

Hadi Awang dikenakan tindakan oleh Majlis Disiplin PR dan tekanan diberikan kepada PAS agar memecat Hadi Awang. Mat Sabu kemudiannya mengambil tempat Hadi Awang dan memastikan yang PAS tidak akan lagi membuat usul mengenai hudud atau apa-apa jua yang bertentangan dengan PR terutamanya kehendak dan perjuangan DAP.  Soal hudud pun tamat setakat itu. 

Dengan semua kepimpinan atasan PAS telah dikuasai oleh golongan pro-Anwar dan talibarut DAP, maka usul mengenai penghapusan hak keistimewaan bumiputera pun dilakukan oleh DAP. Begitu juga dengan Dasar Kesamarataan Total. DAP, PKR dan PAS menyokong dan begitu juga MCA, Gerakan dan MIC. Tinggallah UMNO keseorangan membantahnya. Ketiga-tiga komponen BN tersebut akhirnya mengambil keputusan keluar dari BN dan BN pun berkubur.  

Di masa yang sama, Majlis Peguam dan badan-badan NGO yang bertemakan ‘hak asasi manusia’ akan mengemukakan tuntutan agar kerajaan mengiktiraf hak LGBT.  Anwar akhirnya akan mengumumkan ‘keterpaksaan’ menerima tuntutan mereka bagi meningkatkan kedudukan Malaysia dari segi ‘hak asasi manusia’ dan meletakkan negara seiring dengan negara-negara maju. 

Media asing pun memuji-muji dan menyanjung Malaysia. 

Dan secara tiba-tiba isu-isu berkenaan pihak istana yang mampu memberi gambaran buruk terhadap institusi Raja mula mengambil tempat di semua bentuk media di Malaysia. Ini dilakukan secara berterusan dalam jangkamasa yang lama iaitu bertahun-tahun sehingga imej institusi tersebut menjadi buruk-seburuk-buruknya. Akhirnya, satu usul tergempar dikemukakan iaitu menghapuskan Institusi Raja-raja.  

Pada ketika ini, desas-desus pemberontakan mula kedengaran dan mungkin sudah pun tercetus secara kecil-kecilan. Dalam sekelip mata, Malaysia bukan lagi sebuah negara yang stabil yang mampu menarik pelaburan dan pelancongan. 

Tanpa pengalaman, PR gagal menjana ekonomi sedangkan mereka terperangkap untuk menunaikan segala janji bulan bintang yang terpahat di dalam Buku Jingga.  Hutang negara pun bertambah secara drastik. 

Menyedari ramai rakyat mula resah dan tidak puas hati, PR perlu memastikan mereka kekal berkuasa. Maka dengan kuasa yang ada, keputusan pilihanraya pun dimanipulasi dan sempadan pilihanraya dirombak bagi memastikan kedudukan mereka selamat. Pengkritik mereka akan disenyapkan dengan berbagai cara sepertimana yang mereka lakukan hari ini iaitu memecat, jika pengkritik tersebut adalah orang dalam, menghitamkan media yang melaporkan salahlaku mereka dan tidak hairan juga jika ada saja yang ‘terjun bangunan’ jika berpotensi membuka pekung mereka. 

Media asing yang selama ini menyokong PR mula mengkritik Malaysia.  Kerajaan PR mula hilang kawalan dan media asing mula menggambarkan Anwar sebagai diktator yang boros dan tidak berwibawa dan tidak mampu mentadbir.  

Rakyat yang semakin marah mula memberontak secara besar-besaran.  Kaum Melayu yang semakin terpinggir akibat dasar kesamarataan total tidak lagi dapat menahan sabar. Mereka juga nekad membela Raja-raja yang terbuang. Ekonomi Malaysia ranap sepenuhnya. 

Akhirnya, pihak asing pun tampil memberi ‘bantuan’ sekali gus, segala sumber dan hasil negara entah bagaimana, tiba-tiba menjadi milik mereka. 

Hanya beberapa penggal PR memerintah, Malaysia kembali menjadi negara dunia ketiga. 

Jika kaum Cina bimbang dengan penguasaan PAS, kaum Melayu pula bimbang dengan penguasaan DAP. Justeru, kenapa perlu diambil risiko memberi undi kepada mana-mana dari kedua parti ini? 

Di bawah BN, kaum Cina telah pun berjaya menguasai 80% kek ekonomi Malaysia.  Di bawah BN juga, Islam kekal di kedudukan tertinggi dan umat Islam berpeluang mengerjakan ibadah tanpa batasan. 

Pendek kata, jika wang yang dikhuatiri oleh kaum Cina, maka BN memberi mereka peluang mengejarnya dan jika akhirat yang dikejar kaum Melayu maka BN tidak pernah menghalang mereka merebutnya. 

Hidup kita ternyata aman, damai, sejahtera dan makmur di bawah pemerintahan BN. Justeru, tepuk dada, tanya selera, apakah yang lebih penting dari keselamatan dan kesejahteraan keluarga dan generasi akan datang?  Kenapa kita harus mengambil risiko mengundi ‘malaikat yang kita tidak kenal?’

1 comment:

Anonymous said...

BILA PAS berkawan dengan DAP, UMNO tuduh parti Islam itu diperkudakan. Bila PKR bekerjasama dengan DAP, dituduh pula PKR pengkhianati Melayu, bila wujud Pakatan Rakyat (PR), dituduhnya pula PR ini boleh lingkupkan negara, cetuskan huru-hara.
Jadi tidak menjadi kehairanan, kita pun dah lali dengan kenyataan semacam ini sampai naik muak.
Asal saja ada masalah, semua dituduh Anwar, semua salahkan PR. Kerja kempen yang semacam ini biasanya akan makan tuan. Kita tunggu dan lihatlah nanti.
Saat ini, situasi politik Malaysia makin menggelegak. Parlimen pun sudah dibubar Najib. Justeru, tak hairanlah kalau berbakul lagi fitnah jijik terpaksa dijawab apa lagi bila DAP makin diterima Melayu dan yang terkini, DAP sudah pun umumkan dua calon Melayu bertanding di Pahang pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang belum ditetapkan tarikhnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Tak kisah siapa jadi kerajaan
Sebenarnya, ada kajian kata, rakyat tidak kisah siapa pun menjadi kerajaan. Tapi rakyat paling kisah kalau kerajaan naikkan harga barang. Tak guna kalau gaji naik sekali pun tapi barang rumah, minyak petrol, sampaikan minyak angin pun naik harga. Ini belum lagi ditambah pakej haji dan umrah yang setiap tahun naik.
DAP mahu PM Melayu Islam, lagi tak boleh faham ke…?

Pada saat menjelangnya PRU-13. Macam-macam isu naik. Kita selalu saja dengar kalau PR menang, Cina nak jadi Perdana Menteri. Ini semua tuduhan bodoh tidak masuk akal, tak berasas apa lagi tak berpijak kepada realiti.
DAP sudah berbuih berikrar. Kalau PR menang besar, Melayu akan naik jadi Perdana Menteri. Anwar akan jadi Perdana Menteri Malaysia keenam. DAP tidak bodoh. DAP sangat sedar, sangat sensitif, dan tahu bahawa umat Melayu adalah umat majoriti dalam negara ini. DAP juga bukan “parti Cina” dan orang Melayu memang dialu-alukan menyertai DAP. Apa ada hal!
Kalau faham DAP maka terimalah DAP
“DAP parti Cina.. DAP tindas Melayu… DAP tolak Islam… DAP tolak Raja…”. Ini antara fitnah dan propaganda jahat pencacai UMNO paling popular. Cabai Burung harap, kalian pembaca dapat jadi orang cerdik, orang yang mampu berfikir.
Kalau DAP ini benar-benar seperti yang didakwa, sudah lama DAP diharamkan, tutup buku, masuk bakul. Mana tidaknya, menolak Islam dan menolak sistem beraja itukan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan! Lawan perlembagaan? Nak mampus agaknya!
Semua harus tahu, DAP selama ini memang menjunjung Perlembagaan Persekutuan. DAP junjung Islam sebagai agama Persekutuan. DAP taat pada Yang Di-Pertuan Agong! DAP cuma mahu Malaysia yang bebas rasuah, telus dan berbaloi kehidupan rakyatnya untuk hidup dan mati di bumi yang tercinta.-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Tekini Media Kedah


Sumber Rujukan: Tutorial Create Recent Post Blogspot | Anastasyea Blog

Pisau Kedah Blog