pisaukedah@gmail.com

sekiranya anda mahu berkongsi maklumat atau menyumbangkan artikel sila emailkan kepada Pisau Kedah.-Terima Kasih- pisaukedah@gmail.com

Catatan Popular

Rakan di blog

Friday, November 2, 2012

Panas !!! Ustaz Khalwat PKR Di Tahan Bersama Pengikut Ajaran Sesat


Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menggagalkan satu perhimpunan ajaran sesat, yang disyaki 'Aurad Muhammadiah' dan cubaan menghidupkan semula ajaran Al-Arqam di Bandar Country Homes di sini, malam tadi.

Perhimpunan itu melanggar Seksyen 12 (C), Enakmen Jenayah Syariah Selangor. Serbuan Jais dibuat kira-kira jam 10.30 malam dan beberapa ahli jawatankuasa majlis ditahan bagi membantu siasatan. Kira-kira 3,500 pengikut ajaran sesat dijangka menghadiri majlis itu termasuk seorang pemimpin kanan PKR Selangor Dr Badrol Amin .

Seorang timbalan pengarah perhimpunan, yang dikenali sebagai Nawawi, ketika disoal siasat pegawai penguat kuasa Jais berkata, perhimpunan diadakan sempena sambutan ulang tahun keputeraan pemimpinan kanan mereka, Allahyarham Ashaari Muhammad bertemakan "Abuya Terus Memimpin Walaupun Ghaib".

Berlaku sedikit kekecohan antara pengikut ajaran dengan anggota penguat kuasa Jais kerana enggan mengikut arahan membantu siasatan. Nawawi berkata mereka hanya mengadakan kenduri mega dan majlis doa selamat. Penganjur turut menurunkan kain rentang serta acara dihentikan serta-merta.

Serbuan turut mendapat kerjasama pihak polis bagi membantu siasatan. Al-Arqam merupakan gerakan agama di Malaysia yang diasaskan oleh Ashaari Muhammad. Ia juga dikenali sebagai Jamaah Aurad Muhammadiah dan telah mengembangkan pengaruhnya di kalangan berbagai lapisan masyarakat Islam di seluruh Malaysia ini.

Ia diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada Ogos 1994. Ashaari, pengasasnya, meninggal dunia di Hospital Ipoh pada 13 Mei 2010 akibat jangkitan paru-paru. - SINAR HARIAN

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Tekini Media Kedah


Sumber Rujukan: Tutorial Create Recent Post Blogspot | Anastasyea Blog

Pisau Kedah Blog