pisaukedah@gmail.com

sekiranya anda mahu berkongsi maklumat atau menyumbangkan artikel sila emailkan kepada Pisau Kedah.-Terima Kasih- pisaukedah@gmail.com

Catatan Popular

Rakan di blog

Wednesday, January 4, 2012

Bukti tentang hak milik Tanah Wakaf Madrasah Salihiah.

Kenyataan Bodoh pencacai
Pakatan Haram


Pencacai bodoh ni adalah Timbalan Pengarah PAS dun Derga,Pokok sena ,Setiausaha Pemilih PAS Kedah banyak lagi jawatannya dalam PAS ( Macam gila kuasa aja mamat bodoh ni ) telah menyatakan Tanah Wakaf Madrasah Salihiah adalah keturunan Mahfuz Bean yang punya.Tu Pun ada yang percaya juga dok like,percayakan .
Maklumat sebenar tentang Tanah Wakaf Madrasah Salihiah


UNTUK MAKLUMAN TANAH TAPAK MADRASAH SALIHIAH, DIWAKAFKAN OLEH KETURUNAN HAJI SAADI berasal dari YAMAN, ANAKNYA HAJI JAAFAR (1830-1910) pernah MENJADI MUFTI KEPADA SULTAN KEDAH. NAMA SALIHIAH DIambil sempena nama salah seorang anak Haji Jaafar. Nama anak HAJI Jaafar yang seorang lagi SOFIAH diabadikan pada TAMAN SOFIAH JALAN KUALA KEDAH. 

Anak LELAKI kepada Haji Jaafar iaitu Haji Mohd Saad hasil perkahwinan Haji Jaafar dengan Siti HAWA pula pernah menjadi Guru Agama di Istana Sultan Kedah. dan sehinga kini waris berkenaan sudah masuk ke generasi ke 8, dan mereka semuanya sepakat untuk jihad pertahankan tanah wakaf khas ini.

Syed Razak Syed Zain dan Dato Lat Shariman adalah atara waris dari susur galur keturunan Saadi ini menerusi jurai perkahwinan. Setelah dibelek buku salasilah keluarga Saadi, Mahfuz Omar tak dak pun dalam senarai..bukan dia ni anak Mamak Penang kot mai dari Madras atau Kerala. Jadikan sejarah sebagai panduan, bukan nafsu sebagai ikutan.

Salasilah Generasi Pewaris Al Saadi Pewakaf Tanah dan Madrasah Salihiah, dan dari sinilah bermulanya Institusi Mufti Sultan Kedah yang diurus tadbir oleh Jaafar Al Saadi (1830-1910).

Info dari Badan Bertindak Selamatkan Madrasah Salihiah

3 comments:

Anonymous said...

Sdr Afanizam ,pasai apa hang kata orang bodoh macam lembu kalau orang kata hang bodoh macam lembu amacam pulak dari itu siasat betul jangn ikut sedap hati saja.

Anonymous said...

ORANG PANDAI TAK KATA ORANG LAIN BODOH MACAM LEMBU,AKU INGAT HANG YANG BODOH KOT,BARU BOLEH TAIP DLM FB DOK INGAT DIA PANDAI LAH SANGAT BUKAN MAIN ACTION ,PIRAAH BUDAK DARJAH SATU PUN DAH PANDAI MAIN FB HANG NAK TAU.

Anonymous said...

Apa lagi fail kan injunksi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Tekini Media Kedah


Sumber Rujukan: Tutorial Create Recent Post Blogspot | Anastasyea Blog

Pisau Kedah Blog