pisaukedah@gmail.com

sekiranya anda mahu berkongsi maklumat atau menyumbangkan artikel sila emailkan kepada Pisau Kedah.-Terima Kasih- pisaukedah@gmail.com

Catatan Popular

Rakan di blog

Saturday, December 10, 2011

Adun yang biadap





   Pada hari jumaat Pisau kedah bersama bloger otai Mctheory ada perjumpaan dengan Datuk Latt yang lebih mesra di panggil Pak Teh,setelah habis sembahyang jumaat kami pun teruskan perjalanan berjumpa dengan Pak Teh di Old Town Kopitiam.sebelum sempat kami sampai.Pak Teh call kami mengatakan ada hal kecemasan telah berlaku,iaitu kebakaran di satu perkampungan nelayan yang melibatkan 5 buah rumah,2 buah rumah berpenghuni,dan 3 buah rumah kosong,Pak Teh meminta kami berdua tunggu di sebuah petrol pump yang berhampiran untuk Pak Teh ambil kami untuk menuju ketempat kejadian.ianya satu bonus untuk kami buat artikel juga mengenai kemasyarakatan ,

     Pisau Kedah terasa macam bos la pulak,,bila lagi nak rasa seorang yang bergelar datuk bawa kereta. Pisau Kedah hanya duduk di kerusi belakang,,he,he,he,,tapi janggan takut Pisau Kedah duduk belakang ianya bukan bermaksud Pisau yang jenis suka-suka belakang ni,,cuma teringgin nak rasa jadi bos,

     Setelah sampai ke tempat kejadian,kami buat pemantauan dan mencari serba sedikit cerita di tempat kejadian,setelah selesai memberi bantuan peribadi,Pak Teh mengajak kami menuju ke satu kawasan perumahan rakyat untuk mencari rumah kepada mangsa kejadian,Niat Pak Teh hanya ikhlas membantu tak kira kefahaman parti yang berbeza,,senyuman ternampak di wajah2 mereka.setelah agak lama barulah seorang unit amal datang,tapi Adun kawasan tersebut tak nampak rupa dari sejak Pisau Kedah tiba hinggalah selpsai segalanya selesai

    Setelah selesai segalanya Pisau Kedah  bersama Mctheory di bawa Pak Teh makan di tempat yang di janjikan nak bertemu sebelum itu di Old Town Kopitiam,kami pun berborak2 dengan Pak Teh,dan juga dari kalangan orang-orang kawasan Pak Teh,Dalam agak rancak bersembang dengan Pak Teh.Tiba2 muncul satu MPV yang tertera logo Adun,,malaslah nak sebut nama Adun tu,dan setelah Adun turun,maka terlihat satu lagi lembaga turun dari kereta,,,ooooo,oo

rupanya timbalan tok ketua komunis  yang tersenyum senggeh macam mamat poyo.kami membalas dengan senyuman yang agak tawar,kerana hormatkan Pak Teh yang juga membalas senyum mamat poyo tu,dalam mamat poyo bersama Adun tersebut makan di cafe yang sama dan jalan masuk kedalam,sempat Adun tersebut menegur Pak Teh dengan perkataan yang boleh di anggap biadap,begini bunyinya "Dato,,,,,YB ni bukan kerjanya bomba"

    Ya memang betul,Yb bukan kerjanya bomba,tapi sebagai adun tersebut kena berfikir dia tu wakil rakyat,musibah yang berlaku di kawasanya dia sepatutnya bertanggunjawap ke atas penduduk kawasanya,setelah kejadian kebakaran itu berlaku sudah lama selesai,namun adun tersebut belum menampakan wajah kepada mangsa kebakaran,sedangkan salah seorang dari mangsa adalah setiausaha Pas Bahagian,tapi hakikatnya dia sibuk melayan timbalan tok ketua komunis,,apa salahnya dia sebagai adun bawa la timblan tok ketua mereka tu melawat mangsa kebakaran,mana nak tau kot2 nak buat sumbangan,rupanya kedekut juga timbalan tok ketua komunis dia orang tu,,



Adun tu cukup biadap dengan bercakap macam tu,sebagai seorang Adun dia tak sepatutnya bercakap macam tu,dia di lantik masyarakat di situ untuk dia menjadikanya wakil rakyat,seolah tak ikhlas dia menjadi adun,orang seperti ini sepatutnya di singkirkan dari jadi pemimpin




Renungkanlah.

pekara ini sebenarnya berlaku

Published with Blogger-droid v2.0.1

5 comments:

akubekaspkr said...

Terkini, Ketua Komunis tu sedang merancang untuk bertanding di KKed, dan ADUN tu pulak nak menumpang tuah untuk penggal kedua.

Hanya rakyat KKed kena membandingkan yang mana kaca dan yang mana intan

Tuk Lat, cool n action, insyaAllah.

Nok said...

tak payah kita nak promote lebih2 rakyat dapat menilaikan yg mana haprak yg mana hikmah...dlm pas ni dimana saja kempen mereka mukadimah dia pun dan di laknat tuhan..dari mula tgh sampai ujung semua gomen tak betul...tapikan lama2 rakyat pun faham..

satu ceramah pemimpin pas yg aku hadir baru2 ni..org kaliling aku bukan semua penyokong pas sekadar nak berhibur ucapan penipu mat sabu...baru aku tahu sbb mereka berbisik dan tergelak dgn penipu mat sabu......aku ingat tak sampai setengah pun penyokong pas...ini sudah bagus...bila huluk tabung duit 'there you are' ramai yg tak huluk termasuk aku...dari situ kita boleh judge....semoga senerio macam akan berterusan.....org takbir kita pun takbir..tapi niat dlm hati jauh panggang dari api.....dalam nada rendah ada pulak yg berani bersuara...sudah lah nko panjat bini org lepas tu nko buat bodoh aje....

Anonymous said...

Bagi pemimpin PAS yang diutamakan kemenangan dalam pilihanraya bukan membantu rakyat selepas bergelar wakil rakyat.

matkilaupenang said...

pisau publish aje nama adun tue dlm artikel seterusnya saya nak pick up.lama tak jumpa hang last sekali kita jumpa kt janda baik.ingat lagi ka?

pisau kedah said...

ada masa kita berjumpa lain la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Tekini Media Kedah


Sumber Rujukan: Tutorial Create Recent Post Blogspot | Anastasyea Blog

Pisau Kedah Blog