pisaukedah@gmail.com

sekiranya anda mahu berkongsi maklumat atau menyumbangkan artikel sila emailkan kepada Pisau Kedah.-Terima Kasih- pisaukedah@gmail.com

Catatan Popular

Rakan di blog

Wednesday, December 19, 2012

Alert !!! Cerita Sebenar Di Sebalik Sebaran Pergaduhan Besar Di Sungai Petani.Pisau Kedah baru sahaja balik dari kawasan Taman Bandar Baru, di mana kawasan yang di katakan sedang tercetus pergaduhan antara kaum.

Untuk pengetahuan semua, SMS atau Email yang di terima adalah PALSU semata-mata dan ianya mempunyai niat buruk untuk menimbulkan kekecohan antara kaum.

Di bawah ini merupakan SMS atau Email berantai yang telah di sebarkan bagi menimbulkan keadaan huru-hara di Malaysia 
Kejadian pergaduhan teruk di antara puak pelampau Extreme India dari Geng Kongsi 35 & Melayu Islam kita yang ditetak dengan parang , dibelasah dengan kayu besbol dan di campak ke dalam longkang sehingga membabitkan orang-orang yang tiada kaitan bermula di Paya Nahu seterusnya melarat ke Tmn Ria apabila motosikal di bakar di depan masjid  
seterusnya melarat ke Tmn Keladi & terkini jam 3 petang tadi di Bandar Sg Lalang , Sg Petani Kedah .. mangsa Melayu dari anggota Melayu Islam kita dari PDRM pula yang dibelasah habis habisan kerana cuba menggari salah seorang daripada anggota kumpulan kongsi geng 35 mereka yang terlalu bertindak agresif. 
Sekarang di Sg Petani,Kedah sudah penuh dengan polis & FRU serta roadblock .. ugutan menyerang orang Islam ketika berjemaah di Masjid , bakar masjid & Surau serta mangsa dari Orang Islam yang di campak ke dalam longkang setelah di belasah dengan parang & kayu besbol mengundang kemarahan orang2 Islam di situ.. 
perintah darurat dikeluarkan oleh PDRM & FRU .. harap semua pejuang-pejuang- 30 dalam mood "Standby" kerana apa2 sahaja boleh berlaku..buat masa sekarang biarkan pihak polis & Fru jalankan tugas mereka kerana keadaan memang dah terlalu tegang...kita cuba elakkan rusuhan kaum kerana dikhuatiri akan membabitkan pihak-pihak yang tiada kaitan & merbahayakan nyawa orang2 Melayu Islam kita di situ sendiri dari kaum wanita & kanak-kanak dan bimbang merebaknya rusuhan kaum ini ke kawasan lain... 
yang penting dinasihatkan kita sentiasa bersatu,mood standby & jangan terlalu bertindak membabi buta..tetapi lebih kepada langkah berjaga-jaga ,BERSEDIA & BERSATU seandainya perkara yang tidak diingini berlaku..umat Islam dinasihatkan berwaspada & jangan bertindak mengikut emosi.. ///- ( Sumber Maklumat : Ayahanda-Ayahanda Sg Petani , Kedah )

Pisau Kedah berada di Taman Bandar Baru sejak dari petang tadi, namun kehidupan masyarakat di taman berkenaan berjalan seperti biasa, kedai runcit dan kedai makan beroperasi seperti biasa.

Kisah pergaduhan di Paya Nahu seperti yang di ceritakan adalah tidak benar seperti yang di sebarkan. 

Sebenarnya pergaduhan di Paya Nahu adalah pergaduhan biasa antara Mat Rempit Melayu dan Mat Rempit India setelah perbalahan yang berpunca dari tidak puas hati setelah kalah dalam berlumba, namun ianya sudah berlaku beberapa hari lepas dan tiada seberang pergaduhan extreme yang berlaku.

Akibat dari penyebaran palsu berkenaan, Pihak Polis dalam keadaan berjaga-jaga kerana bimbangkan penyebaran Maklumat PALSU yang boleh menimbulkan keteganggan antara kaum.

Di bawah merupakan kenyataan terbaru dari pihak PDRM berkenaan penyebaran maklumat PALSU

STATUS TERKINI KES PERGADUHAN DI SG PETANI:

Berikutan berlakunya satu kes pergaduhan di Sungai Petani, beberapa anggota polis telah ditugaskan ke lokasi kejadian dan keadaan kini adalah terkawal. Ketua Polis Kedah akan memberikenyataan rasmi berhubung insiden tersebut dalam masa terdekat.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak menyebarkan maklumat yang tidak sahih
berhubung kejadian tersebut yang boleh menggugat ketenteraman awam. Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Tekini Media Kedah


Sumber Rujukan: Tutorial Create Recent Post Blogspot | Anastasyea Blog

Pisau Kedah Blog