pisaukedah@gmail.com

sekiranya anda mahu berkongsi maklumat atau menyumbangkan artikel sila emailkan kepada Pisau Kedah.-Terima Kasih- pisaukedah@gmail.com

Catatan Popular

Rakan di blog

Sunday, October 23, 2011

TUDIAA!! PRU ke 13 ni UMNO Kedah Bungkuih lagi??

Ada satu kumpulan yang mengelarkan diri mereka Istiqlal Center. Mereka ni sebuah badan bebas yang terdiri dari sukarelawan IPT selesai menyiapkan sebuah kajiselidik berhubung 'Sikap Politik Terkini Rakyat Kedah' berhubungan dengan pasca Bajet 2012 di seluruh negeri Kedah. Kumpulan yang menamakan diri mereka Istiqlal Center itu telah menemui 1440 rakyat Kedah secara rambang tetapi masih mengikut peratusan kaum yang terdapat dalam satu-satu kawasan DUN.


Antara beberapa penemuan agak menarik dalam kajiselidik tersebut ialah:

1) PAS 'kalah' di 3 kerusi DUN iaitu Jeneri, Bukit Lada dan Ayer Hitam, di samping mengekalkan kesemua yang dimenangi pada PRU 12.

2) BN 'kalah' di 4 kerusi DUN iaitu Derga, Gurun, Guar Chempedak dan Bakar Bata, di samping mengekalkan semua kerusi yang dimenangi PRU 12.

3) Sekali imbas faktor 'luar bandar dan bandar' dan 'komposisi kaum' menjadi faktor yang ada hubungkait. Misalnya BN amat sukar memenangi kawasan di mana majoriti bukan Melayu melebihi 20%. Bakar Bata misalnya mempunyai bukan Melayu 30%, meletakkan Datuk Bashah dalam keadaan sukar kalau masih mahu bertahan di situ.

4) Umumnya sokongan rakyat terhadap PAS/PR dalam konteks memerintah Kedah adalah seperti berikut:


Maklumat yang Mc dapat di atas Mc ambil dari blog Pas Kedah. Mc bukan nak suruh kita yang baca ni percaya, tapi Mc nak bagitau, depa kat sana dah mula psywar terhadap orang UMNO/BN.

Apa mereka harap dengan kabar dan berita macam ni, boleh membuatkan UMNO/BN Kedah lemah dan menyerah? Jangan pulak ada yang betui2 menyerah.

Benda ni biasa la, ni di namakan reseach syok sendiri. Sendiri kaji, sendiri selidik, sendiri puji, sendiri tulis. Kemudian sendiri senyum sorang2, silap2 gila lagu tu la.

Nak bagitau ni, Mc ada buat reseach pasal kumpulan IPT yang sukarela tu, jawapannya, nama kumpulan Istiqlal Center tu, dalam Malaysia ni tak wujud pun. Paling dekat cuma ada kat Jakarta. Takkan depa import tukang reseach dari Jakarta kot?

Kalau kumpulan pun tak wujud, macam mana dengan reseach ni? Boleh pakai ka?

Tak payah Mc bagi jawapan la, sendiri fikir.

McTheory:
memang puak Pas ni kaki pembelit.

1 comment:

Anonymous said...

ooooo...MC tentulah puak2 tu buat kajian untuk syok sendiri...kot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Tekini Media Kedah


Sumber Rujukan: Tutorial Create Recent Post Blogspot | Anastasyea Blog

Pisau Kedah Blog