BALING – Gulai kawah campuran rias batang pisang dengan daging atau tulang lembu sudah tidak asing lagi kepada masyarakat di Baling.
Peniaga gulai kawah, Malik Mat Khir, 45, berkata dia terpaksa mendapatkan rias batang pisang setiap hari daripada sekurang-kurangnya 10 batang pokok untuk dimasak bersama daging cincang atau tulang lembu.
Malik yang berpengalaman memasak gulai kawah hasil belajar daripada tukang masak kenduri kahwin di Baling memberitahu bukan semua gulai kawah mampu menarik minat dan selera pembeli.
Katanya warna kuahnya yang kekuningan dan cair mampu menarik minat dan selera pembeli.
Malik berkata ramuan rempah untuk membuat gulai kawah adalah daripada jenis serbuk kari yang sesuai yang tidak terlalu pedas dan tidak berkuah pekat.– BERNAMA
Pisau Kedah :-
Kalau rasa sekali terus jatuh cinta punya.. Gulai Daging Rias Pisang sememangnya top di Baling, Kedah
No comments:
Post a Comment
Komen dengan mengunakan akal bukan dengan lutut!